Fertő tó kikötők

A Fertő tavi strand és környéke ideális kikötő a vízitúrázóknak, strandja remek kikacsolódást ígér a családoknak, kempingje szálláshelyül szolgál a vándoroknak. Az éttermek pedig mindenkit szeretettel és házias, helyi ételspecialitásokkal fogad, legyen szó egyéni vendégekről, vagy baráti társaságokról. Mindezt festői környezetben, a csodálatos Fertő tó varázsával fűszerezve!

Fertőrákosi Kőfejtő

A Fertő nyugati partvidékén, Sopron közelében, Fertőrákoson található Magyarország legszebb lajtamészkő feltárása, a Püspöki Kőfejtőként emlegetett egykori mészkőbánya.
Turisztikai látványosság, népszerű kirándulóhely, a természetjárók kedvelt célpontja, a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényeinek egyik színhelye, koncertek és fesztiválok díszlete, amely évről évre turisták tízezreit vonzza Fertőrákosra. A Püspöki Kőfejtő 2001 óta az UNESCO Világörökség része.

Fertődi Eszterházi Kastély

A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás Fertőd város fő nevezetessége, Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója.

Lehet ezt másképp is...

A Fertő tó mint határvíz, az EU csatlakozás óta lehetőséget ad - a jogszabályi feltételek megléte esetén - hogy hajóval, csónakkal, kerékpárral, személygépkocsival az Ausztriához tartozó részek látogatására.
Az ide látogatóknak mindenképpen ajánljuk az itteni kikötők és strandok meglátogatását.

Határjelző oszlop kutatás Fertő tavon


A korábbi határjelző bólyák megjelölése történt a Fertő tavi határszakaszon
A hír dátuma: 2017-11-11 Olvasták: 2444 alkalommal

Egyesületünk korábban már felkérést kapott a Fertő tó határszakaszán történő kutatási feladatra.
A Fertő Hanság Nemzeti Park, valamint civilek kezdeményezésére a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányág Határrendészeti Osztálya megkereste egyesületünket, hogy a rendelkezésreálló technikával (szonárok és radarok) végezzünk kutatást a tó határszakaszán A feladat a korábbi határjelző oszlopok felkutatása (kiemelten és elsődlegesen a hajózási útnál, valamint a kedvtelési célú kishajók által használt területen) és megjelölése.
A tervek szerint amennyiben a hajózási útban vagy annak közvetlen közelében találunk oszlopot és lehetséges, akkor azt ki is emeljük. A cél a hajózás biztonságának növelése volt.
A kutatás célját szolgáló oszlopok évtizedekkel korábban kerültek a medetbe, azzal a feladattal, hogy jelezzék a két ország közötti határvonalat a vízen. Az oszlopok eredetileg fa cölöpök voltak, később ezeket 10 cm átmérőjű acél csövekre cserélték. A rendszerváltás utáni időszakban, főleg a Schengeni határok megjelenésével, feleslegessé vált oszlopokat sajnos nem kiemelték, hanem az akkori (a jelek szerint nagyon alacsony) vízállásnál a víz szintje felett kicsivel elvágták, de maguk az oszlopok a vízben maradtak. A későbbi években a jégtáblák, a víz mozgása, valamint ütközések miatt az oszlopok maradványai több helyen megdőltek és ezzel víz alá is kerültek. Ez rendkívül veszélyes, mivel a munkákat végző csónakok és hajók, vagy a véletlenül a területre tévedők esetén balesetet okozhatnak és okoztak is. Egy-egy ilyen hajós baleset esetén, lékesedésnél akár milliós károkat is tudnak okozni az oszlopok.
Munkánkat a Fertőrákosi öböl területén a hajózási újnál kezdtük és a már ismert jel kapott egy új bólyát. Átvizsgáltuk a kritikus területet ahol megállapítást nyert, hogy oszlop nincs a vízben. A nádas melletti és a part melletti terület a későbbiekben lesz átvizsgálva.
Ezt követően a tómeder további részeit néztük át, ahol a Fertő Hanság Nemzeti Park munkatársai által korábban már talált oszlopokat megjelöltük és a környezetüket átvizsgáltuk. Megjelölésre került 5 db oszlop, valamint a terület bejárásával annak GPS koordinátáit rögzítettük, hogy a későbbi kutatásnál az már ismert legyen.

A munkálatok során nagyobb mennyiségű lőszert találtunk a szonáron a mederben, amit búvár segítségével igazoltunk is. Az FHNP munkatársának elmondása alapján ez nem rendkívüli eset, korábban is már többször történő lőszermentesítés a területen, de a szonáron látott mennyiség mégis megdöbbentő volt.

A munkálatokat az időjárási körülmények, valamint a várható sötétedés miatt felfüggresztettük és a későbbiekben folytatjuk.

Egyesületünk a nagy terület miatt a Győri Speciális Mentőkkel közösen hajtotta végre a feladatot. Segítségüket ezúton is köszönjük Mátis Csaba elnökük részére aki személyesen is jelen volt.

Külön is szeretnénk kiemelni köszönetünket a Fertő Hanság Nemzeti Park munkatársai részére, akik korábban már végeztek keresést, így rendkívüli módon megkönnyítették a jelöléseket. Külön is köszönjük Mogyorósi Sándor őrszolgálatvezető helyettes segítségét, akinek 25 éves tapasztalata, a terület rendkívüli ismerete, türelme és személyes közreműködése nélkül a kutatás nem lehetett volna ennyire eredményes.

A kutatás képei megtekinthetőek a galériában.

Rólunk

Ismerje meg egyesületünket, segítse munkánkat és legyen a támogatónk. Várjuk minden vízi ember jelentkezését aki egyetért céljainkal és terveinkkel.

Elérhetőségeink

9400 Sopron
Patak u. 10.
Segélyhívó: (+36 21) 221-01-08
Telefon: (+36 20) 322-12-86
E-mail: info@fertovp.hu